DIRECT NAAR:
Home
Inkomensbelasting
Hardeboom Actueel
Nieuwsoverzicht
Inloggen loondossier
INLOGGEN

Werktijden en loon voor jongeren

In de maanden juli en augustus nemen veel werkgevers jongeren in dienst voor vakantiewerk. Een gunstige situatie voor beide partijen, want de werkgever heeft de hele zomer (extra) personeel en de jongeren verdienen een leuk bedrag bij.

Houd als werkgever wel rekening met de regels die voor werkende jongeren gelden.

 

Serveerster vakantiewerk hardeboom salarisadministratieWerktijden

15- jarigen mogen niet werken voor 7:00 uur en na 19:00 uur. LET OP: vanaf 1 augustus mogen 15-jarigen tot 21:00 uur 's avonds werken. Alleen licht werk zoals helpen in de winkel (maar geen kassa), oppassen, folders of kranten rondbrengen is toegstaan.

 

Voor 16- en 17-jarigen geldt dat zij niet voor 6:00 uur en na 23:00 uur mogen werken. Zij mogen veel meer soorten werk verrichten, zoals achter de kassa staan, serveren of in een fabriek werken. Bij gevaarlijke werkzaamheden is wel toezicht van deskundige vereist

 

Brochure

Lees alles over werk en jongeren in de brochure Vakantiewerk 2011 van het Ministerie SZW. In deze brochure vindt u per leeftijdscategorie informatie over de werktijden, loon en werkzaamheden.

 

Controle Arbeidsinspectie

Werkgevers gaan vaak slordig om met de regels voor werk- en rusttijden bij vakantiewerk door kinderen en jongeren. Wel zijn de werkomstandigheden voor deze groep tijdens hun vakantie- en bijbaantjes meestal in orde.

Dat blijkt uit ruim 700 controles vorig jaar van de Arbeidsinspectie in onder meer de horeca, supermarkten en de land- en tuinbouw.

Tijdens de inspecties bleek 60 procent van de horecaondernemingen zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen. Veel werkgevers lieten 15-jarigen na 19.00 uur en 16- en 17- jarigen na 23.00 uur werken, terwijl dit volgens de Regeling Kinderarbeid niet is toegestaan. In de land- en tuinbouw overtrad de helft van de werkgevers de regels. Hier werd vooral gecontroleerd op het verbod om kinderen van 13, 14 en 15 jaar te laten werken met gewassen die korter dan twee weken tevoren zijn behandeld met een gewasbeschermingsmiddel.

Tijdens de controles vorig jaar legde de Arbeidsinspectie twee keer het werk stil vanwege acuut gevaar voor de medewerkers. In totaal werden er 55 boetes en 661 waarschuwingen uitgedeeld. De Arbeidsinspectie besteedt dit jaar in voorlichting aan werkgevers, ouders, scholen en jongeren extra aandacht aan het werk van kinderen en jeugdigen.

 

Download: Brochure Vakantiewerk 2011

 

Bron: Rijksoverheid - SZW | Foto: Peter de Wit |

 

Terug naar nieuws overzicht
Nieuws
Sponsoring
Vestigingen
Vacatures
Over Hardeboom